ايجاد نخستين موزه راديو در عمارت کلاه‌ فرنگي

اسماعيل عظيمي مدير کل موزه‌هاي ارتباطات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات با بيان اين مطلب به ميراث آريا( CHTN) گفت: اقدامات مرمتي و بازسازي عمارت کلاه فرنگي به اتمام رسيده و هم‌اکنون کارهاي چيدماني آن باقي مانده است.

وي با بيان اينکه اين عمارت 1465 متر مربع وسعت دارد، افزود: اين عمارت نخستين مرکز بي‌سيم کشور است که بي‌سيم‌هاي آن 85 سال پيش از کشور روسيه به ايران وارد شده است.

به گفته عظيمي قرار است بخشي از اين عمارت موزه راديو شود. در اين موزه 112 راديوي قديمي خريداري‌شده از يک کلکسيونر به نمايش درخواهد آمد. همچنين تمامي ژنراتورها و بي‌سيم‌هاي قديمي موجود در اين عمارت نيز همزمان با افتتاح موزه به نمايش درمي‌آيد.

مدير کل موزه‌هاي ارتباطات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره هزينه‌هاي مرمتي و بازسازي اين عمارت گفت: در حدود 400 ميليون تومان اعتبار براي کارهاي مرمتي هزينه شده است. ضمن آنکه در تمامي مراحل مرمت بنا کارشناسان ميراث‌فرهنگي بر اين اقدامات نظارت داشته‌اند.

ساختمان اين عمارت در اوايل انقلاب آسيب جدي ديد اما شرکت مخابرات ايران براي بازسازي و احيا از سازمان ميراث فرهنگي مجوز گرفت و بازسازي آن در سال 84 آغاز شد.

عمارت کلاه فرنگي به عنوان نمادي از فضاي ارتباطي کشور، تصويري از هويت اين بخش از سرزمين ما را به نمايش مي‌گذارد و براي احياي دوباره آن بايد تلاش کنيم.

بنا بر اين گزارش، عمارت کلاه فرنگي در خيابان شريعتي پايين‌تر از پل سيد خندان و در کنار ساختمان‌هاي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات قرار دارد.

اين ساختمان در سال 1303 پس از خريد دستگاه‌هاي کابل فرستنده با موج بلند قدرت 20 کيلووات از روسيه در اراضي عصر قاجار در منطقه باغ بي‌سيم بنا شد.

ساختمان مذکور به نام عمارت کلاه فرنگي نام‌گذاري شد و نخستين دکل نيز با ارتفاع 120 متر در حاشيه اين ساختمان افراشته شد و بالاخره در سال 1305 با مخابره اولين پيام از روسيه آغاز به کار کرد. چند سال بعد دستگاه‌هاي V.H.F و U.H.F فرانسوي جانشين کابل‌هاي تلفن و تلگراف شد.

بعد از انتقال ايستگاه راديو به ميدان ارگ، به جز مواردي جزئي استفاده مناسبي از آن نشده و سال‌ها به صورت غير‌قابل استفاده در گوشه‌اي از محوطه بي‌سيم متروک مانده است.

پس از انقلاب اسلامي مسئولان شرکت مخابرات ايران به دليل اهميت قائل شدن به مسائل فرهنگي کشور با درايت و توجه خاص تصميم به بازسازي، مرمت و احياي اين بناي تاريخي و ملي و ايجاد يک مجتمع فرهنگي و علمي گرفتند.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1387032743